Movimento bij Jeugdvakantieland 2017

ROTTERDAM – Circus Movimento werkt weer de laatste 2 weken van de zomervakantie bij Jeugdvakantieland in Ahoy. Een megaklus voor onze docenten en materialen. Immers, normaal duurt een gemiddelde circusworkshop 2 uur en dan kun je weer inpakken. In Ahoy staan we te midden van een enorme drukte 6 uur achter elkaar te werken. In 10 dagen tijd kun je wel zeggen dat we 30 workshops geven en dat is te merken aan onze materialen, die 3 x zo hard slijten, maar ook aan onze conditie, na afloop duiken we ’s avonds onwaarschijnlijk vroeg tussen de lakens. De pret is er niet minder om.

Wat schept het elke dag weer een vreugd, om zoveel enthousiaste bezoekers te leren jongleren, draadlopen, eenwieleren en hun de geheimen te onthullen van de kunsten van deze acts. Bij behendigheid zoals ballopen, eenwieleren en draadlopen is er maar 1 ding belangrijk, een goede houding, Zen… en balans. De kunst van het adem halen en relaxen. De kinderen die geen geduld hebben voor onze uitleg laten we dan ook worstelen aan de hekken en krijgen het niet onder de knie. De kinderen die de moeite nemen om te luisteren genieten al vrij direct van hun nieuw verworven kennis. Zij gaan gestrekt en met de kin verheven langs de hekken op hun eenwielers, of schrijden als een prins of prinses over het strakke koord. Succes verzekerd!

Wie een circusspeelplaats neerzet voor langslopend publiek staat voor belangrijke keuzes. Ga je de kinderen simpelweg wat gooi en smijt – jongleertrucjes laten beleven, of laat je ze ook de spanning voelen van het balanceren op bal, draad of eenwieler? Voor de zekerheid hebben we gezien de drukte de stelten en de looptonnen achterwege gelaten. Je kunt niet alles overzien. Maar er zijn wel strakke regels. ┬áZonder begeleiding niet over het strakke koord, geen circusbal uit de autoband en eenwieleren alleen als je je vasthoudt aan de mooie gemeentehekken. Het gaat al jaren goed, tot donderdagmorgen. Nog niemand bij ons circus, tot er een oma met 3 kleinkinderen langs komt. Een van de kleinkinderen doet aan turnen, en voor we kunnen ingrijpen springt ze op het strakke koord, wankelt.. en valt op een heel ongelukkige manier op haar arm. Helaas, echt ongelukkig, ze kan na nog geen 10 minuten binnen te zijn geweest richting Rode Kruis en daarna naar het ziekenhuis, om foto’s te maken. Daar gaat hun dagje Ahoy waar ze zich zo op verheugd hebben. Die komen niet meer terug en hebben een compleet andere dagindeling Het maakt ons weer extra alert met een rotgevoel… tegenhouden, ingrijpen, strenger zijn…. er zijn nu eenmaal regels. Circus is altijd spanning en sensatie… daar moet je niet te licht mee omgaan. Het blijft opletten, en niet vertrouwen op de vele briefjes aan de wand van de circuslocatie met waarschuwingen en regeltjes… die worden bijna niet gelezen. Vrijdag weer de laatste dag, we hopen dat het lekker druk gaat worden. Kom heerlijk bij ons bewegen, want daar staat Circus Movimento voor…